piątek, 26 sierpnia 2011

Pyłek pszczeli czyli pyłek kwiatowy...

Mój kolejny post zostanie poświęcony pyłkowi pszczelemu.
Zacznę od tego:


* CZYM JEST PYŁEK PSZCZELI I SKĄD SIĘ BIERZE?


- Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty.
 Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. 
Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek
 w bardzo dużych ilościach.




Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. 
Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. 
Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim.




Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące potrzeby pokarmowe
 oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie. 
Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem. 
Następuje proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty).
 Zakonserwowany pyłek to pierzga.
Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. 





Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany. 
Jest cennym produktem odżywczym i leczniczym.

Miejscem suszenia pyłku jest suszarka. Poniżej zaprezentowane jest to urządzenie.






W następnym poście umieszczę skład chemiczny pyłku, jego właściwości odżywcze i lecznicze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz