Mój kolejny post zostanie poświęcony pyłkowi pszczelemu.
Zacznę od tego:
* CZYM JEST PYŁEK PSZCZELI I SKĄD SIĘ BIERZE?
* CZYM JEST PYŁEK PSZCZELI I SKĄD SIĘ BIERZE?
- Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty.
Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny.
Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek
w bardzo dużych ilościach.
Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny.
Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek
w bardzo dużych ilościach.
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół.
Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach.
Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim.
Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące potrzeby pokarmowe
oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie.
Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem.
Następuje proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty).
Zakonserwowany pyłek to pierzga.
Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku.
Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany.
Jest cennym produktem odżywczym i leczniczym.
Jest cennym produktem odżywczym i leczniczym.
Miejscem suszenia pyłku jest suszarka. Poniżej zaprezentowane jest to urządzenie.
W następnym poście umieszczę skład chemiczny pyłku, jego właściwości odżywcze i lecznicze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz