czwartek, 28 lipca 2011

Coś na ząb :)


BUŁKI MIODOWE:







SKŁADNIKI:

  • 50 g drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 - 1/2  miodu
  • około 500 g mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jaja

1) Drożdże rozgnieść z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód, ponownie dokładnie wymieszać. 
2) Dodać 2 jajka (lub 3 żółtka, wtedy ciasto będzie żółciutkie), wymieszać, dodać masło, wymieszać. Na koniec dodawać po trochu mąki, wyrabiając ciasto. 
3) Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na około 1 cm i wykrawać krążki lub formować samemu kulki. 
4) Wyłożyć na formę i posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na około 75°C i po 5-10 minutach podkręcić na 200°C i piec do uzyskania złotego koloru. 

Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, gdyż wstawiamy je do lekko nagrzanego piekarnika, bułki zaczynają rosnąć i wtedy podkręcamy temperaturę. 


BON APPETIT!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz