BUŁKI MIODOWE:
SKŁADNIKI:
- 50 g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 - 1/2 miodu
- około 500 g mąki
- 1/2 kostki masła
- 3 jaja
1) Drożdże rozgnieść z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód, ponownie dokładnie wymieszać.
2) Dodać 2 jajka (lub 3 żółtka, wtedy ciasto będzie żółciutkie), wymieszać, dodać masło, wymieszać. Na koniec dodawać po trochu mąki, wyrabiając ciasto.
3) Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na około 1 cm i wykrawać krążki lub formować samemu kulki.
4) Wyłożyć na formę i posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na około 75°C i po 5-10 minutach podkręcić na 200°C i piec do uzyskania złotego koloru.
Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, gdyż wstawiamy je do lekko nagrzanego piekarnika, bułki zaczynają rosnąć i wtedy podkręcamy temperaturę.
BON APPETIT!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz