MIÓD, czyli ogólna charakterystyka.
Miód w zależności od rodzaju możemy spotkać jako patokę (płynny) lub krupiec (skrystalizowany) . Jako substancję płynną będziemy mieli do czynienia z miodem kilka dni po kręceniu. Pszczeli wytwór zmienia swój stan skupienia w ciągu kilku do kilkunastu dni. Jeśli miód jest płynny przez miesiąc to znaczy, iż zawiera więcej fruktozy niż glukozy.
Miód oczywiście ma zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Zapalenie gardła, kaszel lub ból gardła, przeziębienie bądź grypę można złagodzić pijąc herbatę z miodem lub mleko z miodem.
To tradycyjne leczenie jest ekologiczne i nie posiada skutków ubocznych.
Miód składa się przeważnie z cukrów prostych i dlatego bardzo szybko dostarcza energii naszemu organizmowi. Cukry proste są w pierwszej kolejności wchłaniane do krwi i w ten sposób doskonale odżywiają nasze mięśnie czy inne komórki ciała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz